Wikipedia: Waarschuwing 2019
In mei 2019 verscheen er een waarschuwingsbericht op de Engelstalige Wikipedia. Het bericht gaf aan dat de site zou kunnen worden geblokkeerd in het Verenigd Koninkrijk wegens een lopende rechtszaak. De zaak was aangespannen door een Turkse politicus die vond dat bepaalde artikelen op Wikipedia lasterlijk waren. Het bericht zorgde voor paniek onder gebruikers van de site en leidde tot discussies over censuur en vrijheid van meningsuiting.
De zaak tegen Wikipedia
Het conflict begon toen een Turkse politicus genaamd Cem Özdemir aanklaagde dat bepaalde artikelen op Wikipedia lasterlijk waren. De politicus vond dat de artikelen over zijn vermeende banden met de PKK (Koerdische Arbeiderspartij) onjuist en beledigend waren. Hij spande een rechtszaak aan tegen Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia.
In het kader van deze zaak werd er door de Turkse rechtbank een voorlopige maatregel genomen om Wikipedia te verplichten bepaalde artikelen te verwijderen. Als Wikipedia hier niet aan zou voldoen, zou de site worden geblokkeerd in Turkije.
Internationale betrokkenheid
Hoewel de zaak was aangespannen in Turkije, had deze ook internationale implicaties. Het Verenigd Koninkrijk was een van de landen waarin Wikipedia riskeerde te worden geblokkeerd als gevolg van de rechtszaak.
De Engelstalige Wikipedia besloot om een waarschuwingsbericht te plaatsen op haar homepage om gebruikers hiervan op de hoogte te stellen. Het bericht gaf aan dat “de site mogelijk zal worden geblokkeerd in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van een rechtszaak die momenteel loopt”.
De internationale betrokkenheid werd ook duidelijk toen verschillende organisaties en personen zich uitspraken tegen de mogelijke blokkering. Zo sprak de Electronic Frontier Foundation (EFF) zich uit tegen de maatregel, en verklaarde dat “de poging om Wikipedia te blokkeren in het Verenigd Koninkrijk een ernstige bedreiging vormt voor de vrijheid van meningsuiting”.
Gevolgen en reacties
Het waarschuwingsbericht had als gevolg dat veel gebruikers zich zorgen maakten over het potentieel verlies van toegang tot Wikipedia. Sommigen vreesden dat de site zou worden geblokkeerd en dat zij niet meer in staat zouden zijn om hun favoriete artikelen te lezen of bij te dragen.
Ook op sociale media werd er veel gereageerd op het waarschuwingsbericht. Veel gebruikers spraken zich uit tegen de mogelijke blokkering en verklaarden dat zij Wikipedia nodig hadden voor hun onderzoek en studie.
Op Wikipedia zelf werd er een discussie gestart over het waarschuwingsbericht en de mogelijke gevolgen ervan. Sommige gebruikers stelden voor om de site tijdelijk te verplaatsen naar een andere domeinnaam, terwijl anderen pleitten voor een grotere transparantie van de rechtszaak.
Conclusie
Het waarschuwingsbericht op Wikipedia was een ernstige zaak die internationale aandacht trok. Het onderstreepte het belang van vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie in de moderne wereld.
Hoewel de zaak uiteindelijk werd geseponeerd, bleef het waarschuwingsbericht een belangrijke herinnering aan het feit dat Wikipedia constant moet vechten voor haar bestaan. De site blijft afhankelijk van de bijdragen van vrijwilligers en moet voortdurend opboksen tegen pogingen om haar te censureren.
In deze zin is het waarschuwingsbericht een belangrijke herinnering aan het feit dat Wikipedia niet alleen een encyclopedie is, maar ook een symbool van vrijheid en toegang tot informatie.