datzoekik.nl

Wikipedia: Beginnetje sinds November 2024

Wikipedia is het grootste online encyclopedieproject ter wereld, met miljoenen artikelen in honderden talen. Maar wat gebeurt er als een artikel nog maar net begint? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de beginselen van Wikipedia-artikelen sinds november 2024.

Wat is een Beginnetje?

Een beginnetje is een artikel dat nog maar net zijn eerste stappen heeft gezet. Het bevat meestal maar een paar zinnen of alinea’s, en soms zelfs maar een enkele zin. Deze artikelen zijn vaak geschreven door nieuwe gebruikers die hun eerste stappen op Wikipedia zetten.

Hoe Wordt een Beginnetje Gemaakt?

Als een gebruiker een nieuw artikel wil maken, kan hij of zij dat doen door naar de speciale pagina “Nieuw Artikel” te gaan. Hier wordt gevraagd om enkele basisgegevens in te voeren, zoals de titel van het artikel, een korte samenvatting en enkele trefwoorden.

Als de gebruiker op de knop “Maak Artikel Aan” klikt, wordt het beginnetje automatisch aangemaakt. Het artikel bevat dan nog maar één zin, die als titel fungeert. Vanaf dat moment kan iedereen meehelpen om het artikel verder uit te breiden.

Wat Gebeurt Er Met een Beginnetje?

Een beginnetje heeft een aantal fasen door te gaan voordat het een volwaardig artikel wordt. Hieronder staan de belangrijkste stadia:

Fase 1: Beoordeling

Direct nadat een beginnetje is aangemaakt, wordt het beoordeeld door ervaren gebruikers van Wikipedia. Zij controleren of het artikel voldoet aan de richtlijnen en regels van Wikipedia.

Fase 2: Uitbreiding

Als een beginnetje is goedgekeurd, wordt het vrijgegeven voor uitbreiding door andere gebruikers. Hierbij kan iedereen meehelpen om meer informatie toe te voegen aan het artikel.

Fase 3: Redactioneel Overleg

Als een beginnetje voldoende inhoud heeft, wordt er redactioneel overleg gevoerd over de toekomst van het artikel. Hierbij worden de artikelen beoordeeld op hun relevantie, juistheid en volledigheid.

Hoe Kun Je Helpen?

Wil je helpen om beginnetjes te ontwikkelen tot volwaardige artikelen? Dan zijn hier een aantal dingen die je kunt doen:

Schrijf Nieuwe Informatie

Als je kennis hebt over een bepaald onderwerp, kun je nieuwe informatie toevoegen aan het beginnetje. Zorg ervoor dat je bronnen vermeldt om de juistheid te waarborgen.

Help Bij Redactioneel Overleg

Als je redactionele vaardigheden hebt, kun je helpen bij het overleg over de toekomst van een beginnetje. Hierbij zullen ervaren gebruikers samenwerken om te bepalen of het artikel voldoet aan de richtlijnen.

Conclusie

Beginnetjes zijn de eerste stappen in het leven van een Wikipedia-artikel. Vanaf het moment dat ze worden aangemaakt, doorlopen ze verschillende fasen voordat ze volwaardige artikelen worden. Door mee te helpen met het ontwikkelen van beginnetjes, kun je bijdragen aan de kennis en informatie op Wikipedia.