VN-Resolutie over AFISMA: Een cruciale stap naar stabiliteit in Mali

Op 25 oktober 2013 nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties resolutie 2127 aan, waarin een internationale militaire interventiemacht werd ingesteld om de Franse troepen te ondersteunen in hun strijd tegen islamistische extremisten en secessionistische rebellen in het noorden van Mali. Deze VN-resolutie was een cruciale stap naar stabiliteit in het land.

Achtergrond

In maart 2012 pleegden secessionistische Toeareg-rebellen uit het noorden van Mali een staatsgreep tegen president Amadou Toumani Touré. De coupplegers claimden dat de regering niet genoeg deed om de opstand in het noorden te onderdrukken. Maar de nieuwe leiders bleken zelf ook onvoldoende capaciteit en legitimiteit te hebben om de situatie te beheersen.

De machtswisseling zorgde voor een vacuüm in het noorden van het land, waarop extremistische islamistische groeperingen zoals Al-Qaeda in de Islami Maghreb (AQIM) en de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (MUJAO) invloed kregen. Deze extremisten versterkten hun aanwezigheid, begonnen een terreurbewind en voerden een strenge vorm van islamitische wet toe.

De Franse interventie

In januari 2013 lanceerde Frankrijk de militaire operatie ‘Serval’, waarin het zijn troepen inzette om de extremistische dreiging in Mali te onderdrukken. De Franse actie kreeg brede internationale steun en werd ook gesteund door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

De Franse interventie was effectief: de extremisten werden verdreven uit de steden in het noorden, zoals Gao, Kidal en Timboektoe. Maar Frankrijk wilde niet eeuwig in Mali blijven en riep de internationale gemeenschap op om hulp te bieden.

De VN-resolutie

Resolutie 2127, die werd aangenomen met steun van alle leden van de Veiligheidsraad, gaf de goedkeuring voor het instellen van een internationale militaire interventiemacht om de Franse troepen te ondersteunen. Deze macht kreeg de naam AFISMA (African-led International Support Mission in Mali).

AFISMA kreeg als doelstelling om de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen, de extremistische dreiging te bestrijden en de Franse troepen te ondersteunen. De missie werd geleid door een Afrikaans bevelhebber en bestond uit militairen van verschillende Afrikaanse landen.

Uitvoering

AFISMA begon zijn activiteiten in juli 2013, met de eerste troepen die arriveerden in Bamako. De missie groeide snel en bereikte een maximale sterkte van 12.000 militairen uit 13 Afrikaanse landen.

AFISMA voerde diverse operaties uit om extremistische doelen te bestrijden, zoals de inname van het noordelijke deel van de stad Kidal in november 2013. Ook werkte AFISMA samen met de Malinese autoriteiten om de veiligheid en stabiliteit te versterken.

Overgang naar MINUSMA

In juli 2014 werd AFISMA opgevolgd door een VN-vredeshandhavingsmissie, genaamd MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali). MINUSMA kreeg als doelstelling om de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen en het land te helpen bij zijn transformatie.

MINUSMA nam veel taken van AFISMA over, waaronder de bescherming van burgers en de ondersteuning van de Malinese autoriteiten. Ook werkt MINUSMA aan capaciteitsopbouw voor de veiligheidsdiensten in Mali.

Conclusie

De VN-resolutie over AFISMA was een cruciale stap naar stabiliteit in Mali, aangezien het hielp om de extremistische dreiging te onderdrukken en de veiligheid te versterken. Ook zorgde de resolutie voor internationale steun aan Frankrijk in zijn interventie.

Hoewel er nog veel uitdagingen liggen, kan worden geconcludeerd dat AFISMA een effectieve bijdrage leverde aan het stabiliseren van Mali. Ook MINUSMA heeft een belangrijke rol te spelen in de verdere verbetering van de situatie.

Vergelijkbare berichten