Stippelmotten
De stippelmot (Yponomeuta malinellus) is een vlinder uit de familie van de stippelmotten (Yponomeutidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Zeller in 1838.
Kenmerken
De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 16 en 20 millimeter. De vleugels zijn wit of lichtgrijs met bruine stippen.
Levenscyclus
De rupsen leven in gemeenschappelijke, met spinsel omwonden nesten op de voedselplant. De eitjes worden op de bladeren van appel- en perenbomen gelegd. Na ongeveer 2 weken komen de eitjes uit en eten direct het blad waarop ze zijn gelegd kaal. Na een paar weken verlaten de rupsen hun nest en eten in kleine groepjes door, totdat ze volwassen zijn.
Voedsel
De larven van de stippelmot leven op appel- en perenbomen. De volwassen vlinders voeden zich met nectar uit bloemen.
Habitat
De stippelmotten komen voor in Europa, Noord-Afrika, het noorden van Azië tot Japan en zijn geïntroduceerd in Noord-Amerika. In Nederland en België is de vlinder een gewone soort.
Voorkomen
In België vliegt de vlinder één keer per jaar, van eind juli tot begin oktober. De vlinders zijn overdag actief. In Nederland vliegt de stippelmot van juni tot september met een piek in juli.
Schade
De rupsen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan appel- en perenbomen door het afvreten van bladeren. De volwassen vlinders veroorzaken geen economische schade.
Biologische bestrijding
Een parasoïde spin (Zygoballus sexpunctatus) is een natuurlijke vijand van de stippelmot. Er zijn verschillende middelen beschikbaar om de mot te bestrijden, waaronder Bacillus thuringiensis en synthetische pyrethroïden.
Conclusie
De stippelmot is een algemeen voorkomende vlinder in Nederland en België die schade kan aanrichten aan appel- en perenbomen. De volwassen vlinders zijn echter onschuldig en zijn belangrijk voor het ecosysteem als voedselbron voor andere dieren.