Romeinse mijlpalen in Nederland
In de tijd van het Romeinse Rijk werden er langs de wegen die door het rijk liepen, mijlpalen geplaatst. Deze stenen zuilen gaven informatie over de afstand tot andere plaatsen en steden, alsmede over de keizer die op dat moment aan de macht was. Nederland maakte in die tijd deel uit van het Romeinse Rijk en er zijn nog verschillende Romeinse mijlpalen te vinden in ons land.
Geschiedenis
De eerste Romeinse mijlpaal werd geplaatst door keizer Augustus, die heerste van 27 voor Christus tot 14 na Christus. Hij gaf de opdracht om langs alle wegen een stenen zuil te plaatsen met daarop de naam van de keizer en de afstand tot andere steden. Dit was niet alleen bedoeld als wegwijzer, maar ook om de macht en grootheid van het Romeinse Rijk te tonen.
De mijlpalen werden door heel het rijk geplaatst, van Engeland tot Egypte en van Spanje tot Syrië. Ze waren soms eenvoudig, maar vaak ook prachtig versierd met beelden en inscripties. De meeste mijlpalen zijn in de loop der eeuwen verdwenen, maar er zijn nog steeds meer dan 1.000 exemplaren over.
Romeinse mijlpalen in Nederland
Er zijn in totaal vier Romeinse mijlpalen in Nederland gevonden. Twee ervan staan nu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, een staat in het Museum Het Valkhof in Nijmegen en de laatste staat in het Archeologisch museum in Heerlen.
De mijlpaal uit Heerlen is één van de oudste die tot nu toe zijn gevonden. Hij werd geplaatst tijdens het bewind van keizer Augustus en geeft informatie over de afstand tot de steden Atuatuca Tungrorum (Tongeren) en Bagacum Nerviorum (Bavay). De mijlpaal uit Heerlen is 2,5 meter hoog en bevat een inscriptie met de naam van keizer Augustus.
De mijlpalen die nu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staan, zijn beide afkomstig uit Nijmegen. Ze werden geplaatst tijdens het bewind van keizer Trajanus en geven informatie over de afstand tot de steden Noviomagus (Nijmegen) en Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Keulen).
Betekenis
De Romeinse mijlpalen in Nederland zijn niet alleen interessant vanwege hun leeftijd, maar ook omdat ze een kijkje geven in het leven in de Romeinse tijd. Ze geven informatie over de wegen en steden die er toen waren, maar ook over de keizers die aan de macht waren.
Bovendien zijn de mijlpalen een symbool van de Romeinse cultuur, die een grote invloed heeft gehad op onze westerse beschaving. Ze tonen de betekenis van het Romeinse Rijk en de manier waarop de Romeinen hun rijk bestuurden.
Conclusie
De Romeinse mijlpalen in Nederland zijn een uniek stukje geschiedenis dat nog steeds te zien is. Ze geven informatie over het leven in de Romeinse tijd en tonen de betekenis van het Romeinse Rijk. Het is dan ook zeker de moeite waard om ze eens te bezoeken.