Midden-Oosterse Mythologie

De Midden-Oosterse mythologie is een rijke verzameling van verhalen, legendes en mythen die zijn ontstaan in het Midden-Oosten, een regio die zich uitstrekt van Anatolië (modern Turkije) tot aan de vallei van de Indus. Deze mythologieën werden doorgegeven via mondelinge overlevering en zijn later opgeschreven in oude geschriften zoals de Epic van Gilgamesj, het Avesta en de Hebreeuwse Bijbel.

Goden en Godinnen

In de Midden-Oosterse mythologie speelden goden en godinnen een belangrijke rol. Elk land had zijn eigen pantheon aan goden, maar er waren ook veel overeenkomsten tussen de verschillende culturen. De Babylonische goden, zoals Marduk en Ishtar, werden later geadopteerd door de Assyriërs, terwijl de Perzische goden, zoals Ahura Mazda en Anahita, een belangrijke rol speelden in het zoroastrisme.

Een van de bekendste godinnen uit de Midden-Oosterse mythologie is Inanna (later bekend als Ishtar), de Sumerische godin van de liefde en de oorlog. Zij werd vaak afgebeeld met een leeuw en was de beschermgodin van de stad Uruk.

Mythische Wezens

In de Midden-Oosterse mythologie komen veel mythische wezens voor, zoals draken, chimera’s en basilisken. Een van de bekendste mythische wezens is het monster Humbaba (ook wel Huwawa genoemd), dat in de Epic van Gilgamesj voorkomt als een reusachtig wezen met scherpe tanden en klauwen.

Een ander belangrijk mythisch wezen is de Feniks, een vogel die volgens de legende iedere 500 jaar uit zijn eigen as herrijst. De Feniks wordt vaak geassocieerd met de zon en de cyclus van dood en wedergeboorte.

Cosmogonie

De Midden-Oosterse mythologie bevat ook veel verhalen over de schepping van de wereld. In het Babylonische creationisme, zoals beschreven in het Enuma Elish, wordt verteld hoe de god Marduk de chaos versloeg en de wereld schiep uit het lichaam van zijn vijand Tiamat.

De Perzische mythologie bevat daarentegen een meer dualistisch scheppingsverhaal, waarin Ahura Mazda (het goede) en Angra Mainyu (het kwade) tegen elkaar strijden. Uiteindelijk zal Ahura Mazda de overwinning behalen en een nieuwe wereld scheppen.

De Invloed van Midden-Oosterse Mythologie

De Midden-Oosterse mythologie heeft een grote invloed gehad op de westerse cultuur. Vele verhalen en mythen zijn via het Oude Testament in de christelijke traditie terechtgekomen, terwijl andere elementen zijn opgenomen in de Griekse mythologie.

Deze invloed is ook te zien in moderne media, zoals films en boeken. Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk het boek “The Epic of Gilgamesh” van Stephan Grundy, dat de oude mythen opnieuw interpreteert in een fantasierijke setting.

Conclusie

In dit artikel hebben we een korte blik geworpen op de rijke en diverse Midden-Oosterse mythologie. Van de goden en godinnen van het oude Mesopotamië tot aan de mythische wezens en creationistische verhalen, deze mythologie bevat een schat aan informatie over de cultuur en geschiedenis van de regio.

Hoewel veel van deze mythen en legendes zijn verloren gegaan in de loop der tijd, blijven ze toch een belangrijk onderdeel vormen van ons culturele erfgoed. Door deze mythologie te bestuderen kunnen we meer te weten komen over onze voorouders en de manier waarop zij naar de wereld keken.

Vergelijkbare berichten