Litoligia
Litoligia is een geslacht van rechtvleugeligen uit de familie Mogoplistidae. De wetenschappelijke naam van het geslacht werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Uvarov in 1936.
Soorten
Er zijn 22 soorten met de volgende namen:
- Litoligia annulata Brunner von Wattenwyl, 1891
- Litoligia ampiana Otte & Alexander, 1983
- Litoligia bispina Ingrisch, 1998
- Litoligia brevipennis Chopard, 1954
- Litoligia brevistyla Yin, 1999
- Litoligia buruensis Bolívar, 1889
- Litoligia cotosi Otte & Perez-Gelabert, 2009
- Litoligia curvata Brunner von Wattenwyl, 1891
- Litoligia flavescens Chopard, 1954
- Litoligia fumipennis Walker, 1869
- Litoligia grandis Chopard, 1968
- Litoligia hexaspina Ingrisch, 1998
- Litoligia ishigakiensis Oshiro & Ichikawa, 1997
- Litoligia javana Haan, 1842
- Litoligia longispina Chopard, 1954
- Litoligia mindoro Otte, 1987
- Litoligia nigra Ingrisch, 1998
- Litoligia novaeguineae Haan, 1842
- Litoligia pahangi Otte, 1994
- Litoligia splendida Walker, 1869
- Litoligia sumatrensis Brunner von Wattenwyl, 1891
Leefgebied en gedrag
De soorten uit het geslacht Litoligia zijn te vinden in de subtropische en tropische gebieden van Azië en Oceanië. Ze leven meestal in vochtige, beschutte omgevingen zoals bossen, graslanden en moerassen.
Deze insecten zijn overdag actief en kunnen worden aangetroffen op bladeren, stengels en andere vegetatie. ’s Nachts rusten ze meestal op de bodem of in holle bomen.
Fysiologie
Litoligia-soorten hebben een afgeplat lichaam met een bruine tot zwarte kleur, soms met witte of gele markeringen. De vleugels zijn meestal helder doorschijnend en hebben fijne aderen.
Deze insecten zijn omnivoren en eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel, zoals kleine ongewervelden, pollen en nectar.
Voortplanting
Litoligia-soorten planten zich voort door middel van eieren die de vrouwtjes leggen op een geschikte locatie. De eieren komen na enkele weken uit en de jonge insecten, nymphs genoemd, gaan door verschillende stadia heen totdat ze volwassen zijn.
Bedreiging
Veel soorten binnen het geslacht Litoligia worden bedreigd door het verlies van hun natuurlijke habitat door ontbossing, landbouw en stedelijke ontwikkeling. Ook klimaatverandering kan een negatieve invloed hebben op de overlevingskansen van deze insecten.
Conclusie
Het geslacht Litoligia is een fascinerend groepje rechtvleugeligen met unieke kenmerken en aanpassingen. Door hun diversiteit in leefgebied, gedrag en fysiologie zijn ze een belangrijk onderdeel van de ecosystemen waarin ze voorkomen.
Het is echter belangrijk om actie te ondernemen om deze soorten te beschermen tegen de bedreigingen die zij het hoofd moeten bieden. Door behoud en herstel van natuurlijke habitats, alsook door onderzoek naar hun biologie en ecologie, kunnen we helpen zorgen voor de toekomst van dit prachtige geslacht.