Heer van Kortgene
De heerlijkheid Kortgene was een kleine heerlijkheid in het graafschap Vlaanderen, gelegen in de huidige Nederlandse provincie Zeeland. De heerlijkheid omvatte de dorpen Kortgene en Sint-Jan-in-Eremo, alsook de polder van Kruiningen. Het is niet bekend wanneer de heerlijkheid exact is ontstaan, maar ze wordt voor het eerst vermeld in 1242.
Geschiedenis
In de middeleeuwen was de heerlijkheid Kortgene een zelfstandig gebied met eigen rechten en plichten. De heren van Kortgene hadden zitting in de Staten van Vlaanderen en bezaten tevens het recht om munt te slaan en tol te heffen.
De heren van Kortgene
Een van de eerste heren van Kortgene was Willem van Kortgene, die in 1242 vermeld wordt als getuige bij een schenkingsakte. Later kwam de heerlijkheid in handen van de familie Van Borssele, die ook andere bezittingen had in het graafschap Vlaanderen.
De opkomst van het Huis van Bourgondië
In de 14de eeuw kwam de heerlijkheid Kortgene onder invloed van het Huis van Bourgondië, dat een belangrijke rol speelde in de politiek van de Nederlanden. De hertogen van Bourgondië verwierven geleidelijk aan meer en meer bezittingen in Vlaanderen en werden zo een van de machtigste families in de regio.
Bestuur en rechtspraak
De heerlijkheid Kortgene had eigen bestuursorganen, waaronder een schepenbank die zich bezighield met de rechtspraak. De heren van Kortgene hadden tevens het recht om belastingen te heffen en om militaire dienstplichtigen op te roepen.
De rol van de Staten van Vlaanderen
Als vertegenwoordiger van de heren van Kortgene, speelden de Staten van Vlaanderen een belangrijke rol in het bestuur van de heerlijkheid. De Staten kwamen regelmatig bijeen om te beraadslagen over zaken die de heerlijkheid aangingen.
Het einde van de heerlijkheid
In 1795 werd de heerlijkheid Kortgene opgeheven door de Franse republiek, die de Nederlanden had bezet. De rechten en plichten van de heren van Kortgene werden overgedragen aan de Franse staat.
Conclusie
De heerlijkheid Kortgene was een kleine maar belangrijke entiteit in het graafschap Vlaanderen, die eigen rechten en plichten had. De heren van Kortgene speelden een rol in de politiek van de regio en de Staten van Vlaanderen hadden een belangrijke invloed op het bestuur van de heerlijkheid. Het einde van de heerlijkheid kwam met de Franse bezetting van de Nederlanden.