Geschiedenis van Vught

Vught is een plaats in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in de gemeente Vught. De geschiedenis van Vught gaat terug tot de Romeinse tijd en heeft sindsdien vele hoogtepunten en dieptepunten gekend. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Vught.

Romeinse Tijd

Tijdens de Romeinse tijd was Vught een klein dorpje aan de weg tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. De Romeinen hebben sporen nagelaten in de vorm van een oude heirbaan, die nog steeds zichtbaar is in het landschap. Ook zijn er diverse archeologische vondsten gedaan, waaronder een Romeinse munt en een paardenbeeldje.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen was Vught een zelfstandige heerlijkheid, die in handen was van de Heren van Vught. Zij bezaten grote delen van het land rondom Vught en hadden ook invloed op de politiek in ‘s-Hertogenbosch. In 1350 werd Vught verheven tot een baronie, wat inhield dat de heer van Vught de titel van baron mocht dragen.

De Vughtse Oorlog

In 1482 brak er een oorlog uit tussen de Heren van Vught en de Hertog van Bourgondië, Filips de Goede. De oorlog duurde tot 1496 en eindigde met de nederlaag van de Heren van Vught. Als gevolg hiervan werd de baronie van Vught afgeschaft en werden de bezittingen van de Heren van Vught ingenomen door de Hertog.

Tachtigjarige Oorlog

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was Vught een belangrijke vesting voor de Spaanse troepen. In 1579 werd het dorp belegerd door de Staatse troepen, maar deze konden niet doorbreken. Pas in 1629 werd Vught ingenomen door de Staatse troepen onder leiding van Frederik Hendrik.

Franse Tijd

In 1795 werd Nederland bezet door de Franse revolutionaire troepen en werd Vught een deel van het Franse keizerrijk. Tijdens deze periode werden diverse hervormingen doorgevoerd, waaronder de invoering van de Code Napoléon.

19e Eeuw

In de 19e eeuw onderging Vught grote veranderingen. De industrialisatie bracht nieuwe bedrijven en banen naar het dorp en de bevolking groeide snel. Ook werd in deze periode de spoorlijn tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg aangelegd, waardoor Vught een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer werd.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Vught een belangrijke locatie voor de Duitse bezettingsmacht. In 1943 werd in Vught het concentratiekamp Herzogenbusch opgericht, waarin duizenden Joden en andere slachtoffers van de Holocaust werden vastgehouden.

Na-oorlogse Periode

Na de oorlog groeide Vught snel uit tot een moderne gemeente. In 1968 werd de gemeente Vught samengevoegd met de aangrenzende gemeenten Helvoirt en Cromvoirt, waardoor de huidige gemeente Vught ontstond.

Conclusie

De geschiedenis van Vught is rijk en divers. Van Romeinse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog heeft het dorp vele hoogtepunten en dieptepunten gekend. Tegenwoordig is Vught een moderne gemeente met een rijke historie, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in het landschap en in de cultuur van de bevolking.

Vergelijkbare berichten