Beeld van Willem Reijers
Het beeld van Willem Reijers is een bronzen sculptuur dat zich bevindt op het Stationsplein in de Nederlandse stad Groningen. Het beeld werd gemaakt door kunstenaar Willem Reijers en is een eerbetoon aan hemzelf.
Willem Reijers
Willem Reijers (1888-1957) was een Nederlands beeldhouwer die vooral bekend werd vanwege zijn naturalistische en expressionistische sculpturen. Hij studeerde aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en later aan de Académie Julian in Parijs.
Het beeld
Het beeld is een bronzen sculptuur dat ongeveer 1,5 meter hoog is. Het stelt Willem Reijers zelf voor, gekleed in zijn werkkleding en met een grote hoed op zijn hoofd. In zijn rechterhand houdt hij een groot boek vast, terwijl zijn linkerhand rust op de arm van een stoel.
Symboliek
Het beeld is rijk aan symbolen die verwijzen naar het leven en werk van Willem Reijers. De grote hoed die hij draagt, staat symbool voor zijn reislust en avontuurlijke geest. Het boek dat hij vasthoudt, vertegenwoordigt zijn liefde voor literatuur en poëzie.
Ontstaansgeschiedenis
Het beeld werd gemaakt in de jaren 1950, toen Willem Reijers al op leeftijd was. Het is een van zijn laatste werken en kan worden gezien als een reflectie op zijn leven en carrière.
Plaatsing
Het beeld werd in 1957 geplaatst op het Stationsplein in Groningen, vlak voor het hoofdstation. Dit was een logische keuze, aangezien Willem Reijers vaak per trein reisde en het plein als een soort poort naar de stad zag.
Receptie
Het beeld werd bij zijn onthulling positief ontvangen door het publiek en de pers. Men prees Willem Reijers’ eerlijkheid en bescheidenheid, die werden weerspiegeld in het beeld.
Criticisme
Niet iedereen was echter enthousiast over het beeld. Sommigen vonden het te naturalistisch en te weinig innovatief voor een 20e-eeuwse sculptuur.
Conclusie
Het beeld van Willem Reijers is een uniek eerbetoon aan de Groningse kunstenaar. Het geeft inzicht in zijn leven en werk, en vertegenwoordigt zijn liefde voor literatuur, reizen en het creëren van kunst.