Omgekomen in concentratiekamp Auschwitz

Het concentratiekamp Auschwitz, gelegen in Polen, is één van de meest beruchte plaatsen uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 werden hier meer dan 1,1 miljoen mensen omgebracht, onder wie 960.000 Joden, 70.000 tot 80.000 Poolse burgers, 20.000 Roma en Sinti, 15.000 Sovjet-krijgsgevangenen en 10.000 homoseksuelen.

De geschiedenis van Auschwitz

Auschwitz werd in april 1940 opgericht als een kamp voor Poolse politieke gevangenen. Het kamp groeide echter snel uit tot een enorm complex met drie hoofdkampen (Auschwitz I, II en III) en meer dan 40 satellietkampen.

De bouw van het kamp

De bouw van Auschwitz begon in april 1940. Het kamp werd gebouwd door Poolse gevangenen die werden gedwongen om onder barre omstandigheden te werken. De eerste gevangenen arriveerden in juni 1940.

Leven en dood in Auschwitz

Het leven in Auschwitz was uitzonderlijk zwaar. Gevangenen werden onderworpen aan dwangarbeid, mishandelingen en medische experimenten. Veel gevangenen stierven door honger, uitputting of ziekte.

De gaskamers

In 1942 werden de eerste gaskamers gebouwd in Auschwitz-Birkenau. Hier werden Joden en andere gevangenen vergast met Zyklon B, een giftig gas dat binnen enkele minuten dodelijk was.

De bevrijding van Auschwitz

Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd door het Rode Leger. De Sovjet-troepen vonden meer dan 7.000 zieke en uitgehongerde gevangenen in het kamp.

De nasleep van de oorlog

Na de oorlog werden veel voormalige bewakers en functionarissen van Auschwitz berecht voor hun misdaden. Rudolf Höss, de commandant van Auschwitz, werd in 1947 opgehangen.

Conclusie

Het concentratiekamp Auschwitz is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de mensheid. Het kamp herinnert ons aan de gruwelen die kunnen gebeuren wanneer haat en intolerantie de overhand nemen.

Vergelijkbare berichten