Cinema in Australië
Australië heeft een rijke filmgeschiedenis, die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. De Australische cinema heeft zich ontwikkeld tot een unieke en divers medium, dat niet alleen de cultuur en de geschiedenis van het land weerspiegelt, maar ook een belangrijke rol speelt in de internationale filmindustrie.
De vroege jaren van de Australische cinema
De eerste films in Australië werden gemaakt aan het einde van de 19e eeuw. In deze periode waren het voornamelijk korte documentaires en actualiteiten die werden getoond in bioscopen en op kermissen. De eerste speelfilm in Australië, “The Story of the Kelly Gang”, werd gemaakt in 1906 en was een commercieel succes.
In de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw groeide de Australische filmindustrie snel. Er werden meer bioscopen gebouwd en er kwamen nieuwe filmstudio’s bij, zoals de Australasian Films Ltd. Deze studio’s produceerden voornamelijk melodrama’s en komedies, die populair waren bij het publiek.
De naoorlogse periode
Na de Tweede Wereldoorlog onderging de Australische cinema een significante verandering. De regering van Australië begon te investeren in de filmindustrie en er kwamen nieuwe wetten die de productie en distributie van films stimuleerden.
In deze periode kwam ook de Australian Film Institute (AFI) tot stand, die zich richtte op het promoten en ondersteunen van de Australische cinema. De AFI organiseerde filmfestivals, gaf prijzen uit voor excellente films en hielp bij het ontwikkelen van nieuwe filmmakers.
De New Wave
In de jaren ’70 en ’80 van de 20e eeuw kwam er een nieuwe golf van filmmakers in Australië, die bekend werd als de “New Wave”. Deze filmmakers wilden zich losmaken van de traditionele verhalen en genres en experimenteerden met nieuwe stijlen en thema’s.
Filmmakers zoals Peter Weir, George Miller en Bruce Beresford maakten films die een uniek Australisch perspectief boden. Hun films waren vaak donker, existentiële en richtten zich op de complexiteit van het menselijk bestaan.
De moderne Australische cinema
Tegenwoordig is de Australische cinema diverser dan ooit tevoren. Er zijn filmmakers die zich richten op commercieel succes, maar er zijn ook vele onafhankelijke filmmakers die experimentele en artistieke films maken.
De regering van Australië blijft investeren in de filmindustrie en er zijn verschillende organisaties die de productie en distributie van films ondersteunen. De Australian Film Institute (AFI) is nog steeds actief en organiseert jaarlijks het AFI Awards, waarbij excellente films en filmmakers worden geëerd.
Australische filmmakers in Hollywood
Veel Australische filmmakers hebben succes gehad in Hollywood. Filmmakers zoals Baz Luhrmann, Christopher Nolan en James Wan zijn bekende namen in de internationale filmindustrie.
Luhrmann’s “Moulin Rouge!” (2001) was een commercieel succes en won verschillende prijzen, waaronder twee Oscars. Nolan’s “The Dark Knight”-trilogie (2005-2012) is een van de meest succesvolle franchises in de geschiedenis van Hollywood. Wan’s “Saw”-franchise (2004-2017) is een van de meest winstgevende horror-franchises aller tijden.
Conclusie
De Australische cinema heeft zich ontwikkeld tot een uniek en divers medium, dat niet alleen de cultuur en geschiedenis van het land weerspiegelt, maar ook een belangrijke rol speelt in de internationale filmindustrie. Van de vroege jaren van de documentaires en actualiteiten tot de moderne, commercieel succesvolle films, de Australische cinema heeft altijd geëxperimenteerd met nieuwe stijlen en thema’s.
De regering van Australië blijft investeren in de filmindustrie en er zijn verschillende organisaties die de productie en distributie van films ondersteunen. De toekomst van de Australische cinema ziet er veelbelovend uit, met een nieuwe generatie filmmakers die zich richten op het maken van unieke en artistieke films.