Robert Lamm’s muzikale erfenis: Een diepe duik in zijn discografie
Robert Lamm is vooral bekend als een van de founding leden en zangers van de Amerikaanse rockband Chicago. Hij was ook verantwoordelijk voor het schrijven van veel van hun grootste hits, waaronder “25 or 6 to 4” en “Does Anybody Really Know What Time It Is?”. Maar Robert Lamm heeft ook een solocarrière gehad, waarin hij verschillende muziekalbums heeft uitgebracht. In dit artikel duiken we in zijn discografie en ontdekken we de hoogtepunten van zijn solo-carrière.
Vroege jaren: De start van Lamms carrière
Voordat Robert Lamm zich bij Chicago aansloot, speelde hij al piano en zong hij in verschillende bands. Hij ontmoette Peter Cetera, Danny Seraphine, Lee Loughnane, James Pankow en Walter Parazaider tijdens zijn studie aan de DePaul University in Chicago. Samen vormden ze de band The Big Thing, die later zou evolueren naar Chicago.
In de jaren 1970 begon Robert Lamm zijn solocarrière met het uitbrengen van zijn debuutalbum ” Skinny Boy” in 1972. Dit album was een mix van rock en jazz en kreeg over het algemeen positieve recensies.
De jaren 1980: Een nieuw geluid
In de jaren 1980 veranderde Robert Lamm zijn stijl en richtte hij zich meer op poprock. Zijn album “Life Is Good in My Neighborhood” uit 1983 was een voorbeeld van deze nieuwe richting. Het album bevatte de hit “You Never Know the Moment”, die veel airplay kreeg op de radio.
Lamms volgende album, “In My Head” (1985), werd ook goed ontvangen door fans en critici. Het album had een meer experimentele sound dan zijn voorganger en bevatte nummers als “One More Day” en “It’s Alright for You”.
De jaren 1990: Terug naar de roots
In de jaren 1990 keerde Robert Lamm terug naar zijn jazzroots met het album “Too Many Voices” uit 1991. Dit album was een hommage aan de jazzlegende en had nummers als “Nothin’s Gonna Stop Us Now” en “Dance with Me”.
Later in het decennium bracht Lamm het album “In My Head (Revisited)” uit, een heropname van zijn 1985-album. Dit album bevatte nieuwe arrangementen en gastartiesten als Phil Collins en Steve Lukather.
De jaren 2000: Een nieuw millennium
In de jaren 2000 bleef Robert Lamm actief in de muziekwereld. Hij bracht het album “Subtlety & Passion” uit in 2003, dat een mix was van rock, jazz en klassieke muziek.
Later bracht hij het album “Living Proof” uit, dat nummers bevatte als “I’m a Man” en “Those Were the Days”.
Conclusie
Robert Lamms solocarrière is een interessante aanvulling op zijn werk met Chicago. Zijn albums laten zien hoe hij experimenteerde met verschillende stijlen en genres, van rock tot jazz. Hoewel hij misschien niet zo bekend is als sommige andere leden van Chicago, heeft Lamm een unieke stem en een belangrijke bijdrage geleverd aan de muziekwereld.