Het begin van de filmindustrie
In 1909 was de filmindustrie nog in zijn kinderschoenen. Het waren moeilijke tijden, maar er werden toch al enkele films gemaakt die de grondslag vormden voor wat we nu kennen als cinema.
De eerste filmmakers
Een van de belangrijkste pioniers in de filmindustrie was Georges Méliès. Méliès was een Fransman die al sinds 1896 films maakte en werd bekend met zijn gebruik van speciale effecten en fantasievolle verhalen. Zijn meest beroemde film uit deze periode is waarschijnlijk “Le Voyage dans la Lune” (Reis naar de Maan), die in 1902 werd gemaakt.
De opkomst van Hollywood
Rond dezelfde tijd begon ook de Amerikaanse filmindustrie langzaam op gang te komen. Het eerste permanente filmstudio, Nestor Film Company, werd in 1911 opgericht in Hollywood, Californië. Deze studio zou later uitgroeien tot Universal Studios en vormde de basis voor wat nu bekend staat als Hollywood.
De populariteit van het bioscoopbezoek
In deze periode groeide ook de populariteit van het bioscoopbezoek. Mensen wilden meer zien van deze nieuwe vorm van vermaak en gingen massaal naar de cinema om de nieuwste films te bekijken. Dit leidde tot een explosie aan films die werden gemaakt en uitgebracht, waarvan sommigen nog steeds bekend zijn vandaag de dag.
De eerste sterren
Een van de meest opvallende gevolgen van deze populariteit was het ontstaan van filmsterren. Mensen werden beroemd door hun optredens in films en begonnen een cultstatus te krijgen. Eén van de eerste echte filmsterren was Florence Lawrence, die ook wel “The Biograph Girl” werd genoemd.
Technologische ontwikkelingen
In 1909 vonden er ook belangrijke technologische ontwikkelingen plaats in de filmindustrie. De uitvinding van het 35mm-filmformaat door Thomas Edison en William Kennedy Dickson maakte het makkelijker om films te maken en te vertonen.
Kleur en geluid
Hoewel films nog steeds zwart-wit waren, werden er al experimenten gedaan met kleur. De eerste kleurenfilms werden gemaakt door handmatig elk frame in te kleuren. Ook begon men te experimenteren met geluidsopnames, wat uiteindelijk zou leiden tot de introductie van “talkies” (geluidsfilms) einde jaren twintig.
Conclusie
In 1909 lag de filmindustrie nog in zijn kinderschoenen. Er werden al films gemaakt, maar het waren moeilijke tijden en de industrie moest zich nog bewijzen. Toch vormde dit jaar een belangrijke stap in de ontwikkeling van wat we nu kennen als cinema. De opkomst van Hollywood, de populariteit van het bioscoopbezoek en technologische ontwikkelingen zouden de grondslag leggen voor de groei van de filmindustrie in de jaren die volgden.