Gemeenten in Bulgarije
Bulgarije is een land gelegen in Zuidoost-Europa, met een rijke geschiedenis en cultuur. Het land is opgedeeld in 28 oblasten (provincies), die op hun beurt zijn onderverdeeld in gemeenten (Bulgaars: община, obshtina). In dit artikel zal worden ingegaan op de rol en structuur van gemeenten in Bulgarije.
Geschiedenis van de gemeentelijke indeling
De huidige gemeentelijke indeling van Bulgarije dateert uit 1879, toen het land onafhankelijk werd verklaard. In die tijd werden er 564 gemeenten opgericht. Door de jaren heen is dit aantal echter flink teruggeschroefd. Tussen 1959 en 1987 waren er slechts 296 gemeenten in Bulgarije, om vervolgens tussen 1991 en 2006 uitgebreid te worden naar 264. In 2015 werden de huidige 265 gemeenten opgericht.
Bestuurlijke structuur
Een Bulgaarse gemeente wordt bestuurd door een burgemeester (кмет, kmet) en een gemeenteraad (общински съвет, obshtinski savet). De burgemeester wordt rechtstreeks gekozen door de bevolking voor een termijn van vier jaar. De gemeenteraad bestaat uit 9 tot 60 leden, afhankelijk van het inwonertal van de gemeente.
Taken en bevoegdheden
De taken en bevoegdheden van Bulgaarse gemeenten zijn vastgelegd in artikel 135 van de Grondwet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor:
- Het bestuur van het grondgebied, inclusief stedelijke ontwikkeling en planning;
- De exploitatie en onderhoud van openbaar vervoer;
- De levering van nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas;
- Het beheer van lokale wegen;
- De bouw en het onderhoud van scholen en ziekenhuizen;
Lokale belastingen
Bulgaarse gemeenten hebben de bevoegdheid om lokale belastingen te heffen. Dit zijn voornamelijk belastingen op onroerend goed, alsook op bedrijven en personen.
Samenwerking tussen gemeenten
Om doeltreffender te kunnen werken, hebben Bulgaarse gemeenten de mogelijkheid om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het vormen van een associatie van gemeenten (съюз на общините, sayuz na obshtinite) of door het opzetten van een intergemeentelijk agentschap.
EU-steun
Om de Bulgaarse gemeenten te helpen bij hun ontwikkeling en modernisering hebben zij recht op EU-steun. Dit kan onder andere bestaan uit subsidies voor de aanleg van rioleringssystemen, het bouwen van sociale woningen of het verbeteren van de lokale infrastructuur.
Conclusie
Gemeenten spelen een cruciale rol in Bulgarije. Zij zijn verantwoordelijk voor het bestuur en beheer van hun grondgebied, evenals voor het aanbod van essentiële diensten aan hun burgers. Hoewel de gemeentelijke structuur in Bulgarije door de jaren heen flink is veranderd, blijft zij een belangrijk onderdeel uitmaken van de Bulgaarse overheid.