Het klinkt misschien zoete koek om te zeggen dat een onderwerp als kauwgom uitgebreid behandeld moet worden, maar achter deze simpele taal schuilt veel dieper gaande materie. De wereld van het kauwgom is geen klein dingetje; er zijn miljoenen mensen wereldwijd die dagelijks kauwgompjes snuffelen en zuigen. Deze gewoonte kan zowel leuk als nuttig zijn, afhankelijk van hoe je het bekijkt.

Op het eerste gezicht lijkt het kauwen van kauwgom een simpele, zelfs domme bezigheid die niets met onze dagelijkse levensstijl heeft. Toch is het de moeite waard om wat dieper in te duiken en na te gaan waarom mensen er zo veel tijd en geld aan besteden. Of misschien ben je gewoon geïnteresseerd in het kauwen van kauwgom zelf?

### Een Korte Geschiedenis van Kauwgom

Kauwgom is niet zo oud als je denkt. Het eerste kauwgompje werd gemaakt uit hout en was eigenlijk bedoeld voor medicinale doeleinden, zoals tandproblemen voorkomen of zelfs tanden herstellen die door ziektes waren afgebroed.

Voor het eerst in de loop der geschiedenis zag kauwgom echter zijn ware potentieel als gewone speeltjes. De eerste commerciële productie van kauwgom vond plaats eind negentiende eeuw, toen er een tijd was waarin mensen al veel meer geïnteresseerd waren in het snuffelen en zuigen van snoepjes.

Met de uitvinding van synthetische materialen in de twintigste eeuw werden kauwgompjes steeds kleiner, makkelijker te maken, en vooral: er werd zeer veel geld aan besteed om ze zo smakelijk mogelijk op de markt te brengen.

### Hoe Kauwgom Werkelijks Wordt Gemaakt

De werkelijke productie van kauwgom is een proces dat erg complex kan zijn. Het begint met het combineren van verschillende chemische stoffen die speciaal voor dit doel ontwikkeld zijn, vaak op basis van natuurlijke materialen.

Dit gebeurt in zeer steriele omstandigheden om te voorkomen dat de productie gestoorde bacteriën of schimmels bevat. Als er al een kleine hoeveelheid micro-organismen in het kauwgom terecht komt, kan dit uiteindelijk tot ziektes bij mensen leiden.

Na het mengen van de chemische stoffen worden de productiemiddelen geperst om er zo’n schikking te maken dat niet alleen lekker is maar ook lang mee kan gaan. Het proces van persten heeft ook een impact op de kleur en de smaak van kauwgom.

### De Gezondheidsrisico’s van Kauwen van Kauwgom

Hoewel kauwgom vaak wordt aanbevolen als een manier om tanden en gebit schoon te houden, bestaan er ook risico’s bij het steeds wisselen tussen zuigen en kauwen.

Het opzuigen van de kleurstoffen in sommige kauwgompjes kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarbij kan er veel schimmel in deze producten zitten die, als ze in contact komen met lichaamsdelen, tot ernstig nadeel kunnen leiden.

Er is zelfs een studie geweest die bewees dat mensen die meer dan 5 kauwgompjes per dag eten, 2-3 keer vaker last krijgen van tandvleesontsteking dan anderen.

Vergelijkbare berichten