Rijksdienst voor de Werkverruiming
De Rijksdienst voor de Werkverruiming is een voormalige Nederlandse overheidsinstelling die zich bezighield met het stimuleren en ondersteunen van de werkverruiming. De dienst werd opgericht in 1947 en had als doel om de Nederlandse economie te stimuleren door het aanbod aan werkgelegenheid uit te breiden.
Doelen en taken
Het hoofddoel van de Rijksdienst voor de Werkverruiming was het creëren van nieuwe banen en het verminderen van de werkloosheid. Dit deed de dienst door het stimuleren van investeringen, het ondersteunen van startups en het bieden van opleidings- en scholingsprogramma’s voor werkzoekenden.
De dienst had ook als taak om ondernemers te informeren over de verschillende subsidieregelingen en andere vormen van overheidssteun die beschikbaar waren. Ook bood de dienst ondersteuning bij het opstellen van bedrijfsplannen en het zoeken naar geschikte locaties voor nieuwe ondernemingen.
Organisatie
De Rijksdienst voor de Werkverruiming was een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. De dienst had zijn hoofdkantoor in Den Haag en had regionale kantoren in verschillende delen van het land.
Aan het hoofd van de dienst stond een directeur-generaal, die werd ondersteund door een aantal adjunct-directeuren. De dienst had ook een bestuur dat verantwoordelijk was voor het vaststellen van het beleid en het toezicht houden op de uitvoering ervan.
Resultaten
Tijdens zijn bestaan heeft de Rijksdienst voor de Werkverruiming een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse economie. De dienst heeft geholpen bij het creëren van duizenden banen en heeft ondernemers ondersteund bij het opstarten en uitbreiden van hun bedrijven.
Volgens een evaluatie van de dienst in 1995 had de Rijksdienst voor de Werkverruiming tussen 1970 en 1994 een totaalbedrag van 1,3 miljard gulden (ongeveer 590 miljoen euro) uitgekeerd aan ondernemers en bedrijven. Dit geld is gebruikt om investeringen te financieren, starters te ondersteunen en bedrijfsactiviteiten te stimuleren.
Opheffing
In 1998 werd de Rijksdienst voor de Werkverruiming opgeheven. De taken van de dienst werden overgedragen aan andere overheidsinstellingen, zoals het ministerie van Economische Zaken en de provinciale ontwikkelingsmaatschappijen.
De reden voor de opheffing was een reorganisatie van de Nederlandse overheid, die tot doel had om de uitvoering van overheidsbeleid te vereenvoudigen en meer in lijn te brengen met de veranderingen in de economie.
Conclusie
De Rijksdienst voor de Werkverruiming heeft gedurende zijn bestaan een belangrijke rol gespeeld bij het stimuleren van de Nederlandse economie. De dienst heeft geholpen bij het creëren van banen, het ondersteunen van ondernemers en het financieren van investeringen.
Hoewel de dienst in 1998 is opgeheven, hebben zijn activiteiten nog steeds een positieve invloed op de Nederlandse economie. De opgedane ervaring en kennis zijn gebruikt om nieuwe initiatieven te ontwikkelen die het ondernemersklimaat in Nederland verder verbeteren.